Mad og kultur 2021

Læs mere nedenfor.

Vi sender en hilsen fra Marokkos røde jord

Skribent: Lone Kramer – deltager på MAD og KULTUR 2021

Hanen galer og imam’en messer

Bag tykke mure og tunge jerndøre sidder vi i vores oase. Vi drikker myntete og spiser søde kager under appelsintræerne.

I souk’en udpeger vi hønen, der skal slagtes, og i gryden med saltsyltede citroner i aften.
Vi prutter om prisen på keramik, gedeskind og tæpper. Sælgeren appellerer til en ‘demokratipris’.
Hjemme i Saadia’s køkken er der instant mindfulness, når Malika instruerer vores hakken og snitten. Auberginer, peberfrugt, fisk og tomat krydres rigeligt med ingefær, spidskommen, peber og gurkemeje.

Kulhydratdepoterne fyldes med stadig nye variationer af brød. Æltet, formet og banket med masser af olie og smør.

Til den lille sult er der syv slags dadler, og mandler dyppet i sukker, sesam og anis

Vi samler argannødder og flækker dem med en sten. De dyrebare kerner presses til olie, der køler vores hud, når vi er skrubbet lyserøde i hamam’en. Ude dækker vi os under djallaba’en, der ankellang og med hætte får os til at ligne middelaldermunke bag de takkede bymure. Æselkærrer med pindekvas til ildstederne og kameldrivere fra ørkenen på jagt efter et par støvede blade fuldender billedet.

Plastikbaljer i klare farver: pink, græsgrøn, himmelblå bringer os tilbage i dette årtusinde, og wifi’en sikrer en hilsen til jer i det kolde Ollerup.